Llibertat de Decidir

La millor decisió prové de dins teu, no de fora.

A vegades em pregunto si som lliures de decidir què volem fer i de com volem fer les coses. Sí, vivim en l’estat del benestar. Tenim garantida la llibertat de pensament, d’expressió, de reunió, etc. Si més no, vivim en l’època de la història en què més llibertats tenim.

Tanmateix estem condicionats per l’entorn on ens ha tocat viure i les nostres circumstàncies. Estem condicionats, per exemple, per l’educació rebuda, pels costums i tradicions, per la cultura, per la religió, per la política, pels valors socials, pels inputs provinents dels mitjans de comunicació i informació, etc. També per l’atzar, les coses que no escollim també ens condicionen.

llibertat decidir, coachingEn aquesta època de bombardeig incessant d’informació, sovint se’ns venen models d’èxit, que han aconseguit allò que han volgut. Aquests models triomfadors venen il·lusió, esperança i felicitat, per tant, fàcilment obtenen multitud de seguidors. També és cert que pretendre que les persones s’assemblin o visquin vides o experiències que són pròpies d’altres persones o, que són inventades, pot resultar enganyós i decebedor.

Cal reivindicar el dret de ser nosaltres mateixos, amb les nostres mancances i les nostres virtuts, amb els nostres dubtes i les nostres creences, amb la nostra manera de ser i veure el món. Cada persona és diferent, no n’hi ha dues d’iguals i no es pot pretendre vendre que perquè una persona sigui més feliç, faci el mateix que una altra.

A partir d’aquí, fer una mirada cap a dins nostre per ser conscients dels nostres defectes i les nostres limitacions i per ser conscients de les nostres fortaleses i les nostres capacitats és el primer pas per conèixe’ns i acceptar el que som. Des del propi autoconeixement i des de l’acceptació d’allò que ens serveix i del que no, podem estar en millor disposició de decidir quin és el camí que hem de seguir per ser millors, o per ser més feliços, o per arribar a ser qui volem ser.

Tots tenim o ens agradaria tenir, objectius a assolir que ens allunyin d’allò que no ens satisfà i ens apropin a allò que creiem que millorarà la nostra existència. Per exemple, adquirir nous aprenentatges, conèixer llocs o gent diferent, acomplir amb aquell projecte que fa temps que li donem voltes, resoldre aquell dilema que ens fa patir, etc. Tothom té el dret (i diria que el deure) de cercar la millora personal i, en aquest sentit, el coaching et proposa fer-ho des del teu interior, sense fixar-se en models externs. El coaching t’ajuda a aflorar els recursos que portes dins teu.

Només una cosa converteix un somni en impossible: la por al fracàs. Paulo Coelho.Tweet: Només una cosa converteix un somni en impossible: la por al fracàs.  Paulo Coelho. width=

La llibertat de decidir implica ser valent per ser com som i ser valent per decidir canviar per ser millors de com som. Decidir no canviar res, també és una decisió legítima, sempre i quan estigui presa des de la consciència de l’autoconeixement. Sinó és així, es pot córrer el risc de caure en la frustració i el desengany.

Pels qui decideixen prendre la decisió de fer algun canvi en la seva vida, hi ha dues maneres d’afrontar-ho, sols o acompanyats. Les dues són vàlides, en qualsevol cas es necessita valor per fer el camí tot sol o per demanar ajuda a qui et pugui acompanyar. Entre aquests, un professional del coaching pot ser l’acompanyant ideal perquè t’ajuda a donar forma i contingut a l’objectiu que vols afrontar, t’ajuda a mantenir el focus ben orientat en tot moment i t’ajuda a saltar els obstacles que et surtin al llarg del trajecte.

No som disparats a l’existència com una bala de fusell, la trajectòria de la qual està absolutament determinada. És fals dir que el que ens determina són les circumstàncies. Al contrari, les circumstàncies són el dilema davant el qual hem de decidir-nos.  Ortega y Gasset.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s