Empresa i Valors

Per què els valors sostenen l’èxit de les empreses al llarg del temps?

Les empreses, igual que les persones, necessiten valors per fonamentar bé les bases sobre les quals bastir una identitat i una trajectòria plena de sentit. Des de la fundació d’una empresa fins a la consecució dels reptes més alts, els valors posen el focus en tots els trams del trajecte. Els valors guien i impulsen la presa de decisions, l’assumpció d’objectius i el disseny de plans i estratègies a emprendre. També proporcionen el marc dins el qual, les persones que formen part d’un projecte empresarial, senten que pertanyen a un col·lectiu humà que es mou per uns principis que van més enllà de la mera consecució d’objectius econòmics.

Pilons d'amarrar L'Escala
Els valors sostenen en el temps l’èxit de les empreses

Aquestes són les condicions imprescindibles per consolidar els valors d’una empresa:

  1. Definició: Identificar els valors que impulsen els primers passos d’una empresa amb vocació de continuïtat és imprescindible per a la seva evolució i creixement.
  2. Avaluació: Avaluar-los periòdicament permetrà saber quin grau de coherència existeix respecte al seu compliment.
  3. Universalitat: Transmetre’ls al llarg i ample de l’organització, des dels que estan més a prop dels clients fins als que estan més ocults, des del personal menys qualificat fins als més alts executius, facilitarà el sentit de pertinença a l’empresa.
  4. Valors personals: És imprescindible assegurar que tots els membres que en formen part  i el personal de nova incorporació tinguin alineats els seus valors personals amb els de l’empresa. De no ser així, la distorsió de valors en pot obstaculitzar greument la bona marxa.
  5. Servir de model: Els principals responsables són els que, més enllà de proclamar-los, han de servir d’exemple per als seus col·laboradors. Aquest és el primer pas per fomentar la validesa dels valors adoptats per l’empresa.
  6. Quotidianitat: Els valors han d’estar presents en tots els comportaments i activitats dels treballadors; s’han de viure i fer-los viure, a diari. Valors convertits en paper mullat només poden provocar frustració, enuig o desengany.
  7. Relacions externes: clients, proveïdors i partners han de percebre que estan davant una empresa única i compromesa amb els seus valors. Així se’n reforça la imatge i la marca.
  8. Inspiració: Els valors han de guiar i donar sentit a estratègies i processos de treball i els objectius han de ser coherents amb aquests valors.

Quan una empresa està compromesa i és conseqüent amb els valors que la defineixen, és molt més fàcil generar un compromís molt més alt, entre els seus membres, que afavoreix, d’una banda, una major consecució de resultats a curt i llarg termini, i per l’altra, un major desenvolupament professional dels treballadors.

I, finalment, un altre dels beneficis a tenir en compte és que tot el personal, des de directius fins al darrer dels seus col·laboradors,  pot arribar a convertir-se en el seu millor ambaixador. No hi ha res més satisfactori per una empresa que saber que cadascun dels seus membres és el màxim defensor i divulgador de la seva pròpia marca.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s