El Primer Pas

Què cal perquè el primer pas cap als nostres propòsits tingui continuïtat?

Sovint sentim que ens cal un canvi en la nostra vida, sobretot quan arrosseguem durant massa temps una situació que no ens resulta prou satisfactòria. Probablement tots tenim algun aspecte que desitgem millorar, sigui en l’àmbit de la salut, de les relacions, de l’activitat professional, del nostre temps lliure, etc.

Fer el primer pas no sol ser el més difícil de dur a terme, però tanmateix la continuïtat en els següents passos sí que és més complicada, sigui per manca de claredat en allò que pretenem, sigui per falta d’un pla, sigui perquè la flama de la il·lusió ja s’ha apagat, etc. Així doncs, perquè aquest primer pas no retrocedeixi al punt de partida, és fonamental configurar els nostres propòsits d’acord a aquests 5 paràmetres.

snow footprints
Tot comença per una primera passa ferma, sobretot en els terrenys més relliscosos
  • Definir l’objectiu amb concreció, claredat i d’acord als nostres valors personals. Assegurar que allò important per a nosaltres neix del nostre interior. Res d’agafar models prestats que ens enlluernen. La lluïssor que ve de l’exterior només pot fer-nos perdre de vista el nostre propi camí.

Vegeu post relacionat: Convertir Somnis en Realitat.

  • Segmentar els objectius; els més interessants i més desitjables solen tenir una mida tan grossa que ens pot fer creure que estan massa allunyats de les nostres possibilitats. Per això cal tenir l’habilitat per a segmentar-los en objectius més petits i assolibles.
  • Fixar terminis per evitar que els nostres objectius caiguin en la procrastinació contínua o pitjor encara en l’oblit, a risc d’eternitzar-los. També és important definir-los d’acord a les nostres capacitats: terminis massa curts faciliten l’aparició d’angoixa, ansietat o frustració, grans enemics en l’execució d’un pla d’acció; terminis massa llargs poden provocar pèrdua d’energia, de confiança o d’il·lusió.
  • Perseverar en el trajecte; mantenir en tot moment la consciència clara respecte a allò que desitgem. Segur que al llarg del camí sorgiran imprevistos i obstacles que frenaran la nostra progressió. Potser caldrà dedicar-hi més temps, potser caldrà demanar ajuda, potser caldrà revisar i modificar el pla d’acció, potser caldrà, fins i tot replantejar el propi objectiu. Però, sigui com sigui, només perseverant, superarem aquestes situacions.
  • Celebrar cada pas que ens fa avançar, per petit que sigui. Celebrar aquests avenços ens proporciona, a la vegada, més motivació i confiança per realitzar el següent pas i ens permet gaudir del trajecte.

Tot comença per un primer pas, un primer pas ferm, realitzat inicialment d’acord a les nostres possibilitats i d’acord a una estratègia ben dimensionada. De bones a primeres voler tenir-ho tot o arribar a tot arreu pot ser contraproduent, pot cansar, pot frustrar, pot fer perdre la motivació que tenim per allò que volem aconseguir. En canvi, fixar passos, un darrera l’altre, d’acord a les nostres habilitats i capacitats, no només ens aproparà al nostre objectiu, sinó també ens eixamplarà els nostres límits personals gairebé sense adonar-nos-en.

“Un viatge de mil milles comença pel primer pas”.  Lao-Tse


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s