Shadow Coaching

El complement ideal d’un procés de coaching o d’una formació de lideratge.

El shadow coaching o coaching a l’ombra cada vegada està més present en els processos de coaching o mentoring, tot i que potser no tant en formacions relacionades amb el desenvolupament de competències professionals, especialment el lideratge d’equips.

En una sessió de shadow coaching, el coach presencia en viu i en directe el seu coachee (el client) en acció, en aquell àmbit que prèviament hagin pactat. Aquí el ventall pot abastar múltiples facetes; algunes de les més habituals són per exemple: conducció de reunions, negociacions, presentacions, presa de decisions, entrevistes de desenvolupament professional amb un col·laborador, organització del temps, etc. Tant és així que en funció del que la persona vulgui treballar, una sessió de shadow coaching pot espaiar-se des d’una hora fins a una jornada sencera.

Rellotge de sol
El coach a l’ombra et mostra la distància entre on estàs i on vols arribar a estar.

La missió del coach és observar, escoltar i percebre tot el que s’esdevé en el coachee i en les persones amb qui interactua en una situació determinada, sense intervenir. A continuació, mitjançant la formulació de preguntes i la proporció de feedback, el coach col·loca el coachee davant un mirall on aquest pot contemplar la pel·lícula dels fets que acaba de protagonitzar. A partir d’aquí, disposa de suficient informació per avaluar les diferències i les coincidències entre el que era el seu propòsit de conducta i el que n’ha estat el resultat. Aquesta avaluació genera una bona dosi de presa de consciència potent i impactant que serà de molta utilitat per corregir, redissenyar o reafirmar el seu pla d’acció o per cercar nous recursos si fos el cas.

És aquí on resideix la gran diferència respecte el coaching tradicional, i on es demostra la complementarietat d’aquests dos estils de coaching. El coachee disposa d’una informació completa i directa. No hi ha opció  que alguna escena hagi quedat tallada com pot arribar a passar en una sessió de coaching tradicional quan el coachee pot caure en la temptació d’obviar o amagar certs detalls de la seva pel·lícula. Fins i tot, gràcies a la intervenció del coach,  coneixerà detalls de la seva actuació dels quals no n’era en cap cas conscient.

I, pel que fa a les formacions tradicionals, massa sovint, l’aprenentatge i la motivació que se’n generen, es dilueixen ràpidament durant els primers dies si no és que s’acompanya d’un procés de seguiment que inclogui la pràctica en situacions reals. El shadow coaching, integrat en el propi procés formatiu, elevarà significativament la posada en marxa dels conceptes apresos, facilitant-ne una implementació adequada, eficaç i duradora en el temps.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s