Queixes i Laments

Canvio jo? o espero que les coses canviïn per si soles?

Treballadors que senten que els seus caps no els ajuden, que només es preocupen d’ells mateixos i no se senten valorats. Caps que pensen que els seus col·laboradors no fan bé la seva feina, que no estan prou implicats, que no se’ls pot deixar sols. Aquests són casos típics que es reprodueixen massa sovint.

Plaça Pallol
Si ningú canvia la direcció, difícilment s’arribarà a un punt de trobada

Quan la resposta que es dóna a aquestes situacions és la queixa i el lament permanent, es corre el risc d’entrar en una dinàmica negativa que pot acabar afectant no només un equip de treball, sinó també el propi conjunt de l’empresa. Quant menys temps es dedica a les causes que les originen, més temps en perduraran les seves conseqüències. Quanta menys energia s’inverteix en posar atenció al focus del problema, més es degradarà la comunicació entre les persones implicades. I, quant més deteriorades resultin les relacions entre els diferents professionals d’un equip, més se’n ressentirà el compliment de la seva missió.

En la meva experiència professional, he observat massa sovint, com l’actitud més fàcil d’adoptar és la de reclamar que els altres canviïn o la d’esperar que les coses canviïn per sí mateixes. És el més còmode. Perquè és clar, el més difícil sembla que és canviar un mateix. Doncs aquí és on radica la principal eina per desencallar aquests tipus de situacions: canviar jo, per aconseguir que els altres i l’entorn canviï. Difícil? potser sí, però també el més efectiu i el més ràpid.

Mantenir-se esperant que els núvols escampin per si sols només facilita la creació d’ambients enrarits que provoquen l’enquistament indefinit del problema i acaben intoxicant les relacions entre els membres d’un equip. I, que passi això, és tan fàcil com deixar que la queixa i el lament s’escampin sense fer-hi front.

Tenir cura del clima laboral en el si d’un departament o d’una empresa hauria de ser una de les prioritats màximes. Tant responsables com col·laboradors tenen el dret a fer-se sentir quan alguna cosa no els convenç o no els satisfà, però tanmateix, també tenen el deure d’escoltar els altres encara que no els plagui el que han de sentir.

Inevitablement motius per a la queixa sempre n’apareixeran, per la qual cosa cal que els responsables d’un equip de treball hi estiguin preparats. Així doncs, cal que habilitin els espais i canals de comunicació adients per afavorir l’atenció de queixes i laments. D’aquesta manera es facilita també una dinàmica de grup positiva que comportarà el fet de veure aquest tipus de situacions com a autèntiques oportunitats de millora i no com a simples fonts de problemes. A més a més, promoure una comunicació realment efectiva i positiva, afavorirà la proactivitat necessària perquè cada membre de l’equip se senti part activa de la solució i no part aliena del problema.

“Si vols canviar el món, canvia’t a tu mateix”. Mahatma Gandhi


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s